tiistai 3. syyskuuta 2024

Ennen matkaa

Olimme mieheni kanssa Norjassa roadtripillä kesällä omalla sähköautollamme (Polestar) 8.8-19.8.2024 eli puolitoista viikkoa. Menomatka oli Naantalista Finnlinesin laivalla kohti Kapellskäriä ja palasimme kotiin Ahvenanmaan sekä Brändön kautta. Tässä blogissa kerron päiväkirjamaisesti jälkikäteen mitä teimme, kun matkasimme sähköautolla Norjassa.

Reissumme alkoi suunnittelulla, mihin päin Norjaa menisimme ja tietoja hakien. Suurin kiinnostus oli lähteä suoraan länteen Jotunheimin alueelle ja siitä vielä länteen vuonoille Norjan rannikolle.

Yksi hyvä nettisivu Norjan maisemareiteistä on täällä: https://www.nasjonaleturistveger.no/

Alusta alkaen mieheni ehdotus oli, että yrittäisimme jonkun yön nukkua Norjassa uudessa sähköautossamme. Auton ilmastointitekniikan ansiosta autossa pysyy 22-asteen lämpötila ja ilma vaihtuu eikä kerry kosteutta. Sen takia heti kesäloman alettua heinäkuun lopussa kävimme ostamassa hyvin edulliset kaksi itsetäyttyvää retkeilypatjaa, jotka ovat avattuna noin 3 cm paksuja ja 50 cm leveitä, eli juuri sopivia mahtumaan kaksi vieretysten autoon, kun takapenkit kun kaadettu nurin.

Kuivaharjoittelimme ensin autotallissamme miten tavarat pitää järjestää autossa, jos siellä nukkuisi, ja miltä siellä makoilu tuntuisi. Saimme pidennettyä mieheni nukkumapuolta, kun kaadetun takapenkin ja etupenkin väliin kiilattiin matkalaukku sekä irtotyyny. Kun sen päälle asetti itsetäyttyvät retkeilypatjat sekä vielä sen päälle pehmusteeksi ja aluslakanaksi koko takapenkkien levyisen 1 hengen pussilakanan, jonka sisällä oli peitto, tila vaikutti yllättävän mukavalta ja miehellekin tarpeeksi pitkältä nukkua. Emme irrottaneet auton hattuhyllyä ja se toimikin hyvin jalkojen yllä laskutelineenä kevyille tavaroille kuten puhelimelle yön aikana. Eipä sille olisi ollut tilaakaan muualla auton sisällä.

Pääsimme testaamaan autossa nukkumista vasta viimeisenä yönä ennen reissuun lähtöä ja teimme sen turvallisesti suvun mökin pihalla, jolloin oli mahdollisuus paeta yöllä tarvittaessa mökkiin sisälle nukkumaan ja vessakin oli lähellä. Nukuimme kuitenkin autossa koko yön, vaikka patja ja peittolakana loppujen lopuksi oli aika kova lantiolle.

Omalla autolla matkaaminen kotoa asti on sinänsä mukavaa, että autoon voi ottaa melko vapaasti mukaan kaiken tarvittavan. Pyrimme siihen, että kaikki tavarat pitää mahtua auton takaluukkuun, jolloin mitään ei jäisi näkyviin penkeille, kun auto jätetään reissun aikana parkkipaikoille. Kaikki mahtuikin takaluukkuun hyvin. 

Mukana oli yksi normaalinkokoinen pieni matkalaukku, kassit tyynyille,  aluslakanapeitolle sekä makuupusseille ja vielä muita erinäisiä pienempiä kangaskasseja mm. eväille, pyykeille, tyhjille pulloille jne. Meillä molemmilla oli vielä selkäreput, jotka pidimme aina selässä, kun poistuimme autosta.

Norja on meille jo jonkin verran tuttu maa, koska olemme käyneet siellä laskettelu-reissuilla muutaman kerran omalla autolla aiemmin. Nyt olimme lähdössä ensimmäistä kertaa sähköautolla pidemmälle reissulle.  Suomen lapissa olemme käyneet viime talvena, eikä siinä ollut mitään ongelmia.

Emme varanneet mitään majoituksia etukäteen Suomesta, vaan varasimme niitä matkan edetessä Norjassa. Useamman kerran varasimme majoituksen vasta tuntia tai paria ennen kuin olimme jo paikan päällä, ja muutaman kerran varasimme jo noin vuorokautta etukäteen. Käytimme Booking comia. 

Loppujen lopuksi nukuimme autossa Norjassa yhden yön ilmaisella levikkeellä tien vierellä, koska silloin mitään muita järkevän hintaisia majapaikkoja ei sillä alueella ollut tarjolla. Palaan tähän myöhemmin sen päivän kohdalla.

Yhden yön nukuimme leirintäalueella pienessä cabinissa. Semmoisiin totuimme jo Australiassa ja Uudessa-Seelannissa matkustaessamme. Minun mielestäni kiva majoitusvaihtoehto. Hotelleissa tai yksityisen majoittajan paikoissa nukuimme loput yöt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti